orchestra kos

ACS σημαίνει COURIER

scoops

Διεθνές Συνέδριο για τον Αειφόρο Τουρισμό: κορυφώνεται το ενδιαφέρον

 

Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου ξεκίνησε με ιδιαίτερα σημαντικές ενότητες που προσελκύουν το ενδιαφέρον όλων των εκπροσώπων του Τουρισμού σε διεθνές επίπεδο.

Στο πρώτο panel, το ρόλο της συντονίστριας ανέλαβε η δημοσιογράφος του Mega Channel Αλεξία Τασούλη, με κύρια ομιλήτρια την Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά. Στο ίδιο panel συμμετέχουν ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάννα Καλογήρου, ο Αντιπρόεδρος της Aegean Ευτύχιος Βασιλάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Μιχάλης Βαμιεδάκης.

 

898d

 

Η Υπουργός Τουρισμού στην ομιλία της συμφώνησε στην κρισιμότητα της σύνδεσης του τουρισμού με την αειφορία, καθώς, όπως είπε, έχουμε ισχυρό brand name, υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, χρήσιμες υποδομές, έθιμα, παραδόσεις και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Στο σημείο αυτό, η κα Κουντουρά αποκάλυψε ότι έχει θέσει στόχο να εντάξει στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, το Ασκληπιείο. Στόχος του Υπουργείου είναι να επιτύχει τη διάχυση των οφελών του τουρισμού στην κοινωνία. Η κα Κουντουρά υπογράμμισε την ανάγκη να δουλέψουμε όλοι μαζί προκειμένου να κάνουμε τη χώρα μας κορυφαίο τουριστικό προορισμό στον κόσμο, ενώ ζήτησε να μείνει ο τουρισμός έξω από την κομματική διαμάχη. Η Υπουργός ανέφερε ότι «είμαστε πολύ ευχαριστημένοι» από το 1ο τρίμηνο, ενώ προσέθεσε ότι η συμφωνία που θα κάνει η πολιτική ηγεσία με τους θεσμούς, θα συμβάλλει θετικά στους στόχους που έχουμε θέσει στον τομέα του τουρισμού.

Ο κ. Ανδρεάδης στην ομιλία του ανέφερε ότι το 1 εκατομμύριο παραπάνω τουρίστες που αναμένουμε για φέτος, ισοδυναμούν με μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ και όσο η συμφωνία με τους εταίρους καθυστερεί, οι επιδράσεις θα είναι αρνητικές στον τουρισμό μας. Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε ότι οι κρατήσεις πέφτουν συνεχώς και με βάση τα εβδομαδιαία στοιχεία, μπορούμε με ασφάλεια να συνδέσουμε τις διακυμάνσεις στις κρατήσεις με δηλώσεις πολιτικών στελεχών, κινδυνολογικά δημοσιεύματα, αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία και άλλα παρόμοια γεγονότα. Τα τέλη διανυκτέρευσης – ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ – αποτελούν μόνο φήμες. Εκτός των άλλων, τα τουριστικά πακέτα έχουν ήδη πουληθεί είναι αδύνατο να ζητήσεις από τον πελάτη να πληρώσει άλλο ποσό από το συμφωνηθέν. Τέλος, ο κ. Ανδρεάδης ανέφερε ότι καμία χώρα στην ευρωζώνη δεν έχει επιβάλλει τέτοιο φόρο. Καταληκτικά, ο κ. Ανδρεάδης υποστήριξε ότι για να βελτιωθεί το κλίμα στον τουρισμό και στις τουριστικές επενδύσεις, θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των διαφορετικών συντελεστών του ΦΠΑ και να σταθεροποιηθεί το φορολογικό σύστημα. Τέλος, υπεραμύνθηκε της εξαγγελίας υποχρεωτικής χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας για συναλλαγές άνω των 70€, εξηγώντας ότι το μέτρο αυτό θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, χωρίς καμία αρνητική επίπτωση στον κλάδο.

Ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Χατζημάρκος συνεχάρη την οργανωτική επιτροπή για τον επαγγελματισμό που χαρακτηρίζει τη διοργάνωση του συνεδρίου. Η αειφορία – τόνισε – αποτελεί ζητούμενο για τον τουρισμό στη χώρα μας και, για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η βελτίωση των υποδομών, ειδικά των λιμανιών και των αεροδρομίων. Ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε ότι ο τουρισμός είναι ευαίσθητο προϊόν και όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας, ακολούθως τον επηρέασαν. Πρέπει να περάσουμε τον κάβο της συμφωνίας με τους δανειστές. «Δεν μπορεί η χώρα να συρθεί σε δημοψήφισμα, για να δώσει άλλοθι σε μια πλατφόρμα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Περιφερειάρχης σχολίασε, επίσης, τον τρόπο με τον οποίο ζητήθηκαν τα αποθεματικά των Περιφερειών από την κεντρική διοίκηση και έκλεισε τον χαιρετισμό του με την πεποίθηση ότι το τρίπτυχο από το οποίο κινδυνεύουμε είναι να μείνουμε χωρίς φίλους, χρήμα και χρόνο.

Η κα Καλογήρου επεσήμανε τις ιδιαιτερότητες των νησιών του Β. Αιγαίου, τα οποία είναι απομακρυσμένα από το κέντρο της χώρας αλλά και μεταξύ τους και ανέφερε ότι στόχος της είναι να μετατρέψουν αυτές τις ιδιαιτερότητες σε στρατηγικό πλεονέκτημα. Η Περιφερειάρχης υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που μας λείπουν έσοδα, να απευθυνόμαστε στον τουρισμό, καθώς τον πλήττουμε ανεπανόρθωτα. Θα πρέπει να σχεδιάζουμε μακρόπνοα και να μην παίρνουμε σπασμωδικά μέτρα. Κλείνοντας την εισήγησή της, η κα Καλογήρου ανέφερε ότι το marketing πρέπει να συνοδεύεται από πολιτικές που βελτιώνουν το προϊόν, καθώς από μόνο του δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα.

Σειρά πήρε ο Αντιπρόεδρος της Aegean κ. Ευ. Βασιλάκης, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη αλλαγής του τρόπου λειτουργίας των αεροδρομίων, σχετικά με τη διαδικασία είσπραξης των εσόδων τους και διαχείρισης των αποθεματικών τους. Ο κ. Βασιλάκης υποστήριξε την αυτονομία των αεροδρομίων ανεξαρτήτως του δημόσιου ή ιδιωτικού ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος. Τέλος, ο κ. Βασιλάκης υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρήσουμε τη θετική πορεία που έχουμε ξεκινήσει στον τομέα του τουρισμού.

Τελευταίος ομιλητής του panel ήταν ο κ. Βαμιεδάκης από την Περιφέρεια Κρήτης, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού στον τουρισμό και τη μεθοδολογική ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του κάθε τόπου. Υπεραμύνθηκε των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, υποστηρίζοντας όμως ότι αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να καταργήσουμε τις άλλες μορφές (all inclusive, “ήλιος και θάλασσα” κλπ). Τέλος, ο κ. Βαμιεδάκης υποστήριξε ότι επιβάλλεται να προβάλλουμε την κανονικότητα που χαρακτηρίζει την καθημερινότητά μας στην πατρίδα μας, προκειμένου να διαλυθεί το θολό τοπίο που διαμορφώνεται από δημοσιεύματα σε διεθνή ΜΜΕ και κατέληξε με την έκκληση σταθεροποίησης του θεσμικού και του φορολογικού πλαισίου.

Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που ακολούθησε, η δημοσιογράφος του Star Channel κα Ράνια Τραγόμαλλου συντόνισε τη συζήτηση, και συμμετείχαν η Υφυπουργός Τουρισμού της Βουλγαρίας κα Nadia Marinova, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Πάνος Λειβαδάς, το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες κ. Γιώργος Κρεμλής και ο Πρόεδρος της TURSAB κ. Basaran Ulusoy.

Εξάλλου, χθες βράδυ, πραγματοποιήθηκε στον ανακαινισμένο χώρο του εστιατορίου του ξενοδοχείου Caravia Beach που φιλοξενεί το Συνέδριο, η παρουσίαση του μενού του Ιπποκράτη (“Hippocrates Super Foods”) από τη λέσχη αρχιμαγείρων Ελλάδος. Το μενού επιμελήθηκε ο Β. Καρούμπας, Αντιπρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας, ο Θ. Μπακοδήμος, Executive Chef – Medical Gastronomy και η Τ. Μποκότση, Executive Chef. Την παρουσίαση τίμησε με την παρουσία της, η Υπουργός Τουρισμού κα Έλ. Κουντουρά, η αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού της Βουλγαρίας κα N. Marinova, o Πρόεδρος της TURSAB, B. Ulusoy, o Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, καθηγητής κ. Γ. Βαληνάκης, ο διεθνούς φήμης καθηγητής στον τομέα του Τουρισμού κ. Δ. Μπούχαλης και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι του κλάδου.

Misirlū

BERTO LUCCI: Ορόσημο στην ανδρική μόδα!

artemis heaven

ART & MUSIC

image4351

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

 archive

FacebookTwitterLinkedinPinterest